Lucruri inedite despre Turnul Eiffel

Turnul Eiffel a fost considerata la un moment dat cea ma lunga constructive din lume insa in prezent nu mai este asa.  Acesta reprezinta o celebra atractie turistica in Europa, fiind un simbol deosebit de cunoscut al Parisului, care isi pune amprenta in mod pozitiv aupra fiecarui turist.

Daca ajungeti la Paris trebuie neaparat sa vizitati si Turnul Eiffel. Varful acestui turn se poate vedea aproape din orice punct al Parisului, asa ca este imposibil sa il ratezi. Avand o inaltime de 300 de metri la sfarsitul secolului al 19-lea, era de doua ori mai inalt decat Monumentul Washington, fiind consuderata cea mai inalta structura din lume.

Oamenii de pretutindeni vin aici an de an sa se bucure de frumusetea lui. La inceput parizienii nu au fost deloc incantati de aceasta constructie, deoarece nu li se parea nimic interesant cand au vazut o structura de metal deosebit de inalta.

Gustave Eiffel,este fondatorul turnului din Paris care a devenit simbolul capitalei Frantei, fiind deosebit de apreciat de toata lumea. Pe 31 martie 1889, cand s-a facut inaugurarea turnului, Gustav Eiffel a invitat un grup de personalitati cunoscute care s-au urcat pana in varful turnului, la 300 de metri inaltime.

Pentru ca lifturile nu au fost inca amplasate , ei au trebuit sa urce 1710 scari pentru a ajunge in varf.La inceput nu toti turistii erau incantati de aceasta structura metalica care peste putin timp avea sa domine imaginea Parisului.

Un gruo de scriitori si intelectuali au adus nenumarate critici cu privire la aspectul Turnului. Ei considerau ca este o constructie inutila, nimic altceva decat un turn ridicol inalt si negru.

Initial a fos proiectat ca o structura temporara, Turnul Eiffel urmand a fi demolat dupa 20 de ani. Dar in anul 1909 s-a decis pastrarea turnului, deoarece acolo era amplasata o antena radio desoebit de utila.

Alegereaa mai ales din prisma faptului ca in decursul bataliei pentru Marna din Primul Razboi Mondial, antena de pe turn a fost folosita pentru a trimite ordinele catre trupele franceze, ceea ce a fost un lucru deosebit de eficient.

Turnul Eiffel a avut un rol strategic si in Al Doilea Razboi Mondial. Înainte ca germanii sa ocupe Parisul, parizienii au taiat cablurile lifturilor tocmai pentru a-l obliga pe Hitler sa urce scarile daca voia sa ajunga in varful turnului. 

In 1944 Hitler a ordonat demolarea turnului si distrugerea orasului, insa guvernatorul militar Dietrich von Choltitz a refuzat sa se supuna, crezand ca este o idee rea si a avut perfecta dreptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *