Santorini, una dintre cele mai populare destinatii turistice din Grecia, se confrunta cu o serie de cutremure care au generat ingrijorare atat in randul localnicilor, cat si al turistilor. De la inceputul lunii februarie, peste 800 de seisme cu magnitudini de peste 3 grade au fost inregistrate in zona, iar cel mai puternic, de 5,2 grade, s-a resimtit pana in Atena, Creta si chiar in Turcia.
Acest fenomen, denumit de experti „furtuna de cutremure”, poate continua saptamani sau chiar luni, iar autoritatile elene au declarat stare de urgenta pe insula. Intr-un gest preventiv, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a aprobat un buget de 3 milioane de euro pentru construirea unei rute de evacuare de urgenta in sudul insulei.
In timp ce mii de locuitori, muncitori sezonieri si turisti parasesc Santorini si insulele din apropiere, companiile aeriene si operatorii de feriboturi si-au suplimentat cursele pentru a facilita plecarile. Daca ai planificat o vacanta in Santorini, iata ce trebuie sa stii despre situatia actuala, riscuri si posibilele optiuni de anulare a calatoriei.
Cat de periculoase sunt cutremurele din Santorini?
Expertii greci au subliniat ca, desi frecventa cutremurelor este alarmanta, acestea nu sunt direct legate de activitatea vulcanica a insulei. Totusi, seismologii avertizeaza ca este prea devreme pentru a spune daca aceasta secventa seismica se apropie de final sau daca poate prevesti un cutremur mai mare.
Vassilis K. Karastathis, director de cercetare la Observatorul National din Atena, a declarat pentru Euronews:
„Nu suntem inca in punctul in care sa spunem ca vedem semne de calmare. Suntem la mijlocul drumului, iar secventa seismica nu da inca semne de regresie.”
Epicentrele cutremurelor sunt concentrate intr-un cluster seismic in crestere intre Santorini, Anafi, Amorgos si Ios. Faptul ca aceste cutremure sunt subacvatice este considerat un factor atenuant, reducand riscul unor distrugeri majore comparativ cu seismele de pe uscat.
Chiar si asa, locuitorii sunt ingrijorati. Michalis Gerontakis, directorul Orchestrei Filarmonice din Santorini, a declarat pentru Euronews:
„Nu am mai simtit niciodata asa ceva. Cutremurele se resimt la intervale de doar 10-20 de minute. Toata lumea este nelinistita, chiar daca unii dintre noi incercam sa ascundem acest lucru pentru a nu provoca panica.”
Restrictii si masuri de siguranta impuse pe insula
Autoritatile elene au impus o serie de masuri preventive pentru a minimiza riscurile in cazul unui cutremur major.
- Hotelurile au fost sfatuite sa goleasca piscinele, deoarece volumele mari de apa ar putea destabiliza structurile in cazul unui seism puternic.
- Locuitorii si turistii au fost indrumati sa evite cladirile vechi, zonele cu risc de alunecari de teren si adunarile mari in spatii inchise.
- Ministerul Protectiei Civile din Grecia a emis un avertisment prin care recomanda evitarea anumitor porturi periculoase, inclusiv Amoudi, Armeni, Korfos si Portul Vechi (Paleos Limenas) din Fira.
- In cazul unui cutremur puternic, oamenii sunt sfatuiti sa evacueze imediat zonele de coasta.
Ministerul britanic de Externe (FCDO) si Departamentul de Afaceri Externe al Irlandei au actualizat recomandarile de calatorie, indemnand turistii sa urmeze sfaturile autoritatilor locale.
Ce optiuni au turistii care doresc sa anuleze vacanta in Santorini?
Daca ai o vacanta rezervata in Santorini, dreptul tau la rambursare depinde de mai multi factori, inclusiv de cine anuleaza calatoria si din ce motive.
Ernesto Suarez, CEO al companiei de asigurari de calatorie Gigasure, a explicat pentru Euronews:
„Turistii care urmeaza sa calatoreasca in Santorini in zilele urmatoare ar trebui sa ia legatura cu agentia de turism sau compania aeriana pentru a vedea ce optiuni au. Daca se considera ca este nesigur sa calatoreasca, zborul poate fi anulat de compania aeriana.”
Totusi, exista un detaliu important: daca zborul este anulat din cauza unui dezastru natural, pasagerii nu sunt automat eligibili pentru despagubiri, deoarece companiile aeriene nu sunt responsabile pentru evenimente imprevizibile.
Daca ai o polita de asigurare de calatorie extinsa, aceasta ar trebui sa acopere intarzierile, anularile sau costurile suplimentare pentru cazare si transport. In cazul in care alegi sa nu mai calatoresti din proprie initiativa, este posibil sa nu primesti rambursare, deoarece acest lucru este considerat „disinclinatie la calatorie”.
Momentan, Marea Britanie si Irlanda nu au emis o avertizare „nu calatoriti”, ceea ce inseamna ca asigurarile standard raman valabile. Daca acest statut se schimba si devine „evitati calatoriile neesentiale”, multe polite de asigurare ar putea deveni invalide.
Seismologii: „Toate scenariile raman deschise”
Gerasimos Papadopoulos, un reputat seismolog grec, a avertizat ca aceasta activitate seismica ar putea fi un semn al unui eveniment mai mare ce urmeaza.
„Numarul cutremurelor a crescut, magnitudinile sunt in crestere, iar epicentrele s-au deplasat spre nord-est. Chiar daca aceste cutremure sunt tectonice si nu vulcanice, nivelul de risc a crescut.”
In Fira, capitala insulei Santorini, autoritatile locale au stabilit puncte de adunare pentru populatie, in cazul in care va fi necesara o evacuare. Cu toate acestea, primarul Nikos Zorzos a incercat sa tempereze ingrijorarile:
„Ne pregatim pentru orice scenariu, dar pregatirea nu inseamna ca un dezastru este iminent. Este important ca oamenii sa ramana calmi si sa nu se lase influentati de exagerarile din unele rapoarte media.”
Ce trebuie sa faci daca ai planificata o vacanta in Santorini?
- Verifica actualizarile oficiale ale autoritatilor elene si britanice.
- Contacteaza compania aeriana sau agentia de turism pentru a afla optiunile tale.
- Asigura-te ca ai o polita de asigurare de calatorie care acopera dezastre naturale.
- Fii pregatit pentru posibile anulari de transport si schimbari de planuri.
- Respecta sfaturile autoritatilor locale si evita zonele cu risc ridicat.