Care sunt principalii factori de risc in cazul bolii Alzheimer

Una dintre afectiunile medicale frecvent discutate in societatea moderna este boala Alzheimer. Aceasta boala este una de natura progresiva si care duce la degenerarea celulelor neuronale, urmand ca in final sa duca la moartea acestor celule.

Afectiunea Alzheimer este cea mai comuna cauza a dementei si conform studiilor un pacient este diagnosticat cu aceasta boala la fiecare 3 minute la nivel mondial.

La fel ca in cazul oricarei altei afectiuni medicale, si boala Alzheimer are anumiti factori de risc. In continuare sunt amintiti principalii factori de risc pentru aceasta boala degenerativa la nivelul celulelor neuronale.

Varsta persoanei

Cei mai multi pacienti care ajung sa fie afectati de Alzheimer sunt persoane de peste 60-65 de ani, fapt care plaseaza varsta ca un factor principal de risc. Odata cu inaintarea in varsta si cu depasirea varstei de 60 de ani, la fiecare zece ani riscul de a dezvolta aceasta afectiune se dubleaza.

Istoricul familial

Un al doilea factor de risc considerat foarte important pentru dezvoltarea bolii Alzheimer este ereditatea sau istoricul din familie. Daca un pacient are in familie o ruda de gradul I care a suferit sau care sufera de Alzheimer, riscul de a dezvolta simptomele bolii cresc cu 10-30% comparativ cu restul populatiei. Mai mult, in situatia in care doi membri ai familiei au fost sau sunt afectati de Alzheimer exista un risc mai mare in privinta instalarii simptomelor.

Expunerea la diferite substante toxice timp indelungat

Tot in randul riscurilor care contribuie la aparitia simptomelor bolii Alzheimer regasim si expunerea la substante toxice pentru mai mult timp. In randul acestor substante se regasesc pesticidele, substantele chimice industriale sau diferite tipuri de poluare.

Diagnosticarea cu Sindromul Down

In situatia in care un pacient este diagnosticat cu Sindromul Down exista risc crescut ca ulterior acesta sa intampine simptome asociate cu boala Alzheimer. Sindromul Down se manifesta ca o tulburare genetica descrisa prin existenta a unui cromozom 21 in plus.

Pentru persoanele diagnosticate cu Sindromul Down se pare ca simptomele bolii Alzheimer se pot manifesta cu pana la 20 de ani mai devreme, fapt favorizat tocmai de o gena a cromozmului suplimentar regasit la persoanele cu Down.

Stilul de viata

Un alt factor de risc asociat de catre specialisti cu incidenta bolii Alzheimer se refera la stilul de viata. In aceasta categorie se considera ca anumiti factori cardiovasculari precum hipertensiunea arteriala, obezitatea sau diabetul zaharat pot contribui semnificativ la aparitia simptomelor bolii Alzheimer. In acelasi timp stilul de viata sedentar sau fumatorii pot avea un risc mai ridicat de a avea probleme cu aceasta afectiune.

Nivelul de educatie

Tot in randul factorilor care se considera ca pot favoriza sau preveni boala Alzheimer regasim si nivelul de educatie. Persoanele care cauta sa invete pe intreg parcursul vietii dezvolta un risc mai redus pentru aparitia simptomelor de Alzheimer, spre deosebire de persoanele mai putin active in aceasta latura a educatiei continue.

Loviturile in zona capului

Nu in ultimul rand traumatismele craniene sau cele cerebrale care au o anumita severitate reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *