Chiar daca multi nu stiu ce inseamna aceasta denumire, aproape toata lumea a auzit de gulas iar bograciul este intocmai gulasul traditional maghiar. Numele preparatului provine de la numele maghiar al cazanului, si-anume bograci, care a fost inventat de ciobani dintr-o pura intamplare.
In vremurile indepartate, pe cand ciobanii mergeau la pascut cu vitele, isi puneau intr-un cazan diferite alimente cum ar fi: carne, untura si legume, pe care gateau la la foc deschis. La final adaugau paprika, pentru ca este condimentul specific unguresc.
Acel cazan se numeste bograci iar mancarea facuta din aceste ingrediente pe care le aveau ciobanii la ei au primit aceeasi denumire si reprezinta baza acestui preparat.Ingredientele pentru gulasul maghiar pot sa varieze in functie de preferinte, dar cantitatea este absolut necesar sa se foloseasca o cantitate mare de carne, de tipuri dar si o cantitate generoasa de paprika.
Mancarea trebuie sa fie una scazuta sa arate intocmai ca un gulas, nu ca o supa. In ziua de astazi, gospodinele din toata lumea aduc modificari acestei retete in functie de preferinte si isi pun amprenta prin creativitate dar iata care este reteta traditionala maghiara :
Ingrediente :
- 125 g de carne de vita cu grasime
- 1,2 kg de ceapa decojita si maruntita
- 750g morcovi taiati marunt
- 500g telina taiata marunt
- 3 ardei verzi taiati in cubulete
- 2 ardei rosii curatati de coaja si taiati cubulete
- 1,2 kg de carne de vita taiata in cuburi
- 300 g de untura
- 250 g slanina
- 3 linguri de paprika afumata
- apa clocotita pentru a acoperi toate ingredientele
- sare și piper dupa gust
- 1,2 kg de pulpa de porc taiata in cuburi
- 800 g de rosii din conserva fara seminte si taiate in cubulete
- 150 g de pasta de tomate
- 1 ardei iute rosu întreg
- 3 frunze de dafin
- 1 kg de cartofi taiati in cubulete
Ingrediente pentru galustele din gulas :
- 2 oua
- 200 g de faina
- 100 ml apa
- 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
- 1/4 lingurita de sare
Mod de preparare :
Pentru inceput se topeste untura in acel ceaun la foc deschis, apoi se soteaza ceapa, morcovul, telina si ardeii pana cand devin translucide. Se adauga imediat sare si piper, apoi carnea de via, slanina afumata si se lasa sa fiarba pentru aproximativ o jumatate de ora, amestecand din cand in cand. Dupa aceea, se adauga paprika si 500 ml de apa clocotita si se amesteca incet. Se lasa totul la fiert pentru o ora si jumatate si se mai poate adauga apa la nevoie.
Dupa aceea se pune si carnea de porc si se fierbe si apoi pasta de tomate si rosiile. Aproape de final se pun si restul de condimente frunzele de dafin si ardeiul iute întreg si se mai lasa inca o ora si jumatate pana cand carnea devine foarte frageda.