Dulce de leche este un desert ce a aparut pentru prima data in America Latina, dar astazi este consumat peste tot in lume, mai ales in Europa.Pentru acest desert ai nevoie de doar 2 ingrediente lapte si zahar.Acesta mai poarta denumirea si de lapte caramelizat sau dulceata de lapte, se face rapid si are un gust foarte bun.
Se prepara prin incalzirea lenta a zaharului si a laptelui timp de cateva ore. In acest fel, se obtine o crema consistenta, asemanatoare unui sos.Se foloseste in general pentru a umple alte alimente dulci dar se poate consuma si ca atare.In franceza poarta denumirea de confiture de lait iar in Polonia este facuta pe baza de kaymak turcesc. Acesta se foloseste pentru diverse placinte in mod traditional.
Pentru a face dulceata de lapte se pune la fiert laptele si zaharul si se amesteca in mod constant, pana cand amestecul se ingroasa si capata o culoare maro-aurie si o textura cremoasa. Se poate adauga si un pic de vanilie, pentru un plus de aroma. Dulce de leche are consistenta unei creme si un gust asemanator caramelului, pastrandu-se in acelasi timp o aroma placuta de lapte.
Dulce de leche – reteta traditionala
Ingrediente: 4 cani de lapte, 1¼ cana de zahar, 1 varf lingurita de bicarbonat de sodiu, 1 lingurita de vanilie
Mod de preparare: Amesteca 4 cani de lapte, 1¼ de cana de zahar și si bicarbonatul intr-o cratita mare. Atunci cand ajunge la punctul de fierbere se reduce focul si se fierbe incet, pana cand se caramelizeaza.
Compozitia incepe sa se ingroase dupa o ora si jumatate.Se amesteca continuu pentru a evita arderea. Dupa ce laptele s-a caramelizat se ia de pe foc.
Dulce de leche –din lapte condensat
Ingrediente: 1 l lapte condensat
Mod de preparare: Toarna continutul unei cutii de lapte condensat intr-un vas de yena si acopera cu folie. Pune vasul intr-o tava in care adaugi suficienta apa fierbinte pentru a ajunge la jumatatea vasului. Da tava la cuptorul preincalzit la 200 de grade si lasa in cuptor pentru 45 de minute.
Verifica din cand in cand nivelul apei iar daca mai trebuie mai completeaza.Atunci cand laptele este gros si are o culoare aurie desertul este gata.Scoate vasul din baia de apa si lasa la racit. Consuma acest desert rece pentru a-i simti mai bine aroma.
Dulce de leche poate fi consumat ca atare si este un desert foarte renumit la portughezi. De asemenea, se poate consuma ca topping sau umplutura pentru alte deserturi, cum ar fi prajituri, churros, vafe, creme caramel, cu fructe sau cu inghetata.Se poate pune si pe clatite sau se intinde pe painea prajita langa ceai pentru micul dejun.