Electromiografia (EMG) se refera la acea tehnica medicala folosita pentru a evalua sanatatea muschilor si a celulelor nervoase care ii controleaza. EMG-ul este utilizat pentru a stabili un diagnostic in cazul afectiunilor neurologice si a celor musculo-scheletice. Vorbim despre o tehnica eficienta pentru a masura activitatea electrica produsa de muschi in timpul contractiei si in starea de repaus.
Procedura de electromiografie (EMG) are utilizare in diferite aplicatii clinice si propune o serie de avantaje, fapt pentru care numerosi medici specialisti o recomanda si o utilizeaza. In ceea ce urmeaza vom afla mai multe despre ce presupune aceasta procedura si cat este de eficienta.
Principiul de functionare
Electromiografia (EMG) este acea procedura care se bazeaza pe utilizarea unor electrozi in vederea detectarii unor semnale electrice transmise de nervi catre muschi. In aceasta procedura sunt folosite doua tipuri principale de electrozi. Prima categoria este cea a electrozilor de suprafata care sunt plasati pe piele deasupra muschiului. Acesti electrozi au rolul de a evalua activitatea electrica a unui grup mai mare de muschi.
A doua categorie sunt electrozii intramusculari care sunt sub forma unor ace foarte fine si care sunt inserati direct in muschi. Acesti electrozi de tip ace aduc informatii detaliate cu privire la activitatea unui muschi specific, fiind mai eficienti pentru a obtine date din profunzimea muschilor.
Aplicatii clinice unde este folosita electromiografia
Acum ca am aflat care este modul in care functioneaza electromiografia, urmeaza sa identificam care sunt aplicatiile clinice in care este utilizata. EMG-ul este procedura folosita frecvent pentru a stabili diagnosticul si tratamentul unei game diverse de afectiuni.
Bolile neuromusculare sunt o categorie dintre afectiunile care se bazeaza pe EMG pentru stabilirea unui diagnostic care afecteaza atat nervii, cat si muschii. Printre afectiunile din categoria bolilor neuromusculare amintim scleroza laterala amiotrofica (SLA), unde EMG contribuie la detectarea degenerarii neuronale specifice acestei boli, sau miastenia gravis, situatie in care poate identifica defectele de transmisie neuromusculara.
Radiculopatiile si neuropatiile periferice sunt o alta categorie de afectiuni unde procedura de electromiografie (EMG) este utilizata. Acest lucru vine ca urmare a faptului ca este o abordare eficienta in identificarea compresiei nervoase si a leziunilor nervilor periferici pentru hernia de disc sau pentru sindromul de tunel carpian.
Lista aplicatiilor clinice continua cu tulburari musculo-scheletice, acolo unde regasim afectiuni precum distrofia musculara si miozita. In aceste situatii electromiografia are rol in evaluarea gravitatii si progresiei bolii.
Principalele avantaje ale electromiografiei
Specialistii care apeleaza la EMG pentru investigarea si diagnosticarea anumitor afectiuni neuromusculare recomanda aceasta procedura prin prisma avantajelor pe care le ofera. Precizia ridicata in a oferi informatii despre functia musculara si nervoasa este un astfel de avantaj. Diagnosticarea in faza precoce a afectiunilor neuromusculare este un alt avantaj important, astfel putand fi stabilit tratamentul care sa reduca impactul asupra vietii pacientului.
Un alt avantaj este posibilitatea de a monitoriza continuu progresia afectiunii, dar si raspunsul la tratament. Iata deci cum procedura de electromiografie (EMG) este un instrument eficient in medicina moderna, instrument care ofera informatii esentiale pentru diagnosticarea si gestionarea afectiunilor neuromusculare.