Cum eficientizezi activitatea firmei: 5 pasi catre succes

O afacere nu este usor de gestionat, fiidnca o companie presupune multe operatiuni complexe si bine coordonate. Fara un numar adecvat de angajati, firma nu poate functiona eficient. De asemenea, chiar si cu un numar corespunzator de salariati, activitatea afacerii poate fi dificila, daca productivitatea angajatilor este scazuta. Daca procesul de lucru este eficient si evolutia afacerii va fi mai favorabila. Si, totusi, cum eficientizezi, mai exact, activitatea firmei? Ti-am pregatit cativa pasi care te vor ajuta sa imbunatatesti procesul de lucru si sa te indrepti, cu pasi repezi, spre succes. 20

1.Automatizeaza operatiunile manuale!

Un automobil invechit functioneaza mai lent decat unul de ultima generatie si creeaza multe probleme ce necesita remedieri. Asa se intampla si intr-o firma care utilizeaza metode invechite de realizare a unor operatiuni. Operatiunile manuale repetitive-calcule, operatiuni contabile, completarea de formulare-sunt consumatoare de timp si au si o rata mare de erori. Automatizarea acestora cu ajutorul inteligentei artificiale elimina erorile umane si accelereaza intreaga activitate dintr-o firma. In timp ce aceste operatiuni sunt automatizate, angajatii se pot focusa pe alte taskuri mult mai importante pentru succesul unei firme. 

In afaceri, indiferent de domeniu, se utilizeaza softuri special create pentru desfasurarea activitatilor dintr-o firma. Sistemul ERP, cum ar fi ERP pentru retail, este cel mai utilizat soft de business la nivel mondial, pentru ca integreaza o varietate de operatiuni si departamente. 

2.Limiteaza factorii perturbatori!

Angajatii pot intampina o serie de factori perturbatori in procesul de lucru. Acestia incetinesc operatiunile desfasurate in firma si afecteaza cifra de afaceri. Ce factori perturbatori pot exista si cum ii limitezi?

  • Telefonul – social media este unul dintre cei mai importanti factori perturbatori in zilele noastre, chiar si la munca. Este important sa te asiguri ca angajatii se concentreaza cat mai mult pe sarcinile lor, dar nu le interzice utilizarea telefonului. Pauzele ii ajuta sa se relaxeze si sa lucreze, apoi, mai cu spor.
  • Stresul ocupational – stresul excesiv la locul de munca are, deseori, un impact negativ, fiind raspunzator de o stare de oboseala constanta si de o productivitate scazuta. Nu pune presiune pe angajati, ajuta-i sa isi rezolve problemele la munca si fa-i sa se simta ca acasa. 
  • Interactiunea exagerata cu unii colegi – angajatii trebuie sa faca schimb de informatii despre operatiunile firmei si sa se imprieteneasca intre ei, dar nu trebuie sa o faca intr-un mod excesiv. Este important sa ii incurajezi sa se concentreze cat mai mult pe ce au de facut si mai putin pe socializare.
  • Greselile si intarzierile – erorile umane, intarzierile si problemele tehnice incetinesc activitatea firmei. Un soft de business elimina aceste probleme si asigura suport tehnic.

3.Ofera-le angajatilor conditii optime de lucru!

Conditiile improprii de munca scad productivitatea angajatilor. Temperatura nepotrivita, lumina prea puternica sau lipsa instrumentelor reprezinta factori limitanti. Asigura-te ca angajatii au cele mai bune conditii de munca, astfel incat sa lucreze cat mai eficient. Temperatura optima este in jur de 20 de grade Celsius, iar lumina trebuie sa fie una cat mai naturala. Renoveaza spatiul de lucru, daca este nevoie si decoreaza-l cat mai placut. De asemenea, invita angajatii sa isi personalize perimetrul in care lucreaza. O rama foto, un ghiveci cu flori sau un obiect decorativ preferat pot fi utile pentru cresterea productivitatii. 

4.Motiveaza-ti angajatii

Un leader nu are doar rolul de a distribui taskuri si de a verifica activitatea echipei, ci si de a motiva membrii acesteia. Managerul influenteaza foarte mult productivitatea echipei, prin modul in care se comporta si interactioneaza cu angajatii. Pentru imbunatatirea activitatii firmei, incearca sa mentii o atitudine pozitiva, sa incurajezi succesul si chiar sa faci glume. O metoda buna de a motiva angajatii este sa le recunosti realizarile, sa ii feliciti sau sa le oferi bonusuri. De asemenea, asigura-te ca salariile si concediile sunt pe masura eforturilor depuse si ca jobul este unul flexibil.

5.Urmareste evolutia firmei!

Pentru a imbunatati activitatea firmei, este necesar sa realizezi rapoarte si analize financiare. Un soft de business intelligence te poate ajuta in acest sens. Prin urmarirea cash-flow-ului, poti gestiona mai bine activitatea firmei, poti identifica unele probleme ale afacerii si poti lua decizii mai bune pe viitor. 

Asadar, activitatea firmei si productivitatea angajatilor pot fi imbunatatite cu ajutorul acestor pasi, astfel incat afacerea sa fie dirijata spre succes. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *