Iarna isi arata coltii: Cod galben de viscol si ninsori abundente in jumatate din tara

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis recent mai multe avertizari cod galben care atrag atentia asupra unui episod sever de iarna ce afecteaza mai mult de jumatate din judetele Romaniei.

Aceste fenomene meteorologice, caracterizate de ninsori abundente, viscol puternic si rafale de vant semnificative, impun masuri de precautie atat pentru populatie, cat si pentru autoritati. In continuare, vom detalia informatiile disponibile, zonele afectate si recomandarile specialistilor.

Care sunt intervalele si regiunile afectate?

Prima avertizare cod galben este valabila in intervalul 10 ianuarie, ora 06 – 10 ianuarie, ora 14, vizand regiunile Banat, Crisana, Maramures, Transilvania si vestul Olteniei. In aceste zone, vantul va atinge viteze de 50-60 km/h, iar in zonele montane inalte, precum Carpatii Occidentali, vestul Carpatilor Meridionali si nordul Carpatilor Orientali, rafalele vor depasi frecvent 70-80 km/h, provocand viscol si reducerea vizibilitatii.

De asemenea, ANM a emis o informare meteorologica generala, valabila pana pe 11 ianuarie, ora 10, care include precipitatii mixte: ploaie in zonele joase, lapovita si ninsoare in regiunile de deal si de munte, unde stratul de zapada se va ingrosa cu noi depuneri.

Cea de-a doua avertizare cod galben, care intra in vigoare intre 10 ianuarie, ora 14 – 10 ianuarie, ora 23, extinde atentionarile si in sudul Banatului, Moldova, Oltenia si sud-vestul Munteniei. In aceste regiuni, vantul va sufla cu viteze de 50-70 km/h, iar la munte, rafalele vor ajunge pana la 90 km/h.

Schimbari bruste de temperatura si conditii de calatorie dificile

Un alt aspect important al acestei perioade meteorologice instabile il constituie scaderea semnificativa a temperaturilor. Vineri, 10 ianuarie, maximele vor scadea drastic in vest, nord-vest si centrul tarii, iar sambata, 11 ianuarie, racirea va fi resimtita si in sud si est. Minimele nocturne vor deveni preponderent negative, accentuand senzatia de frig si crescand riscul de polei.

Precipitatiile si vantul puternic vor crea dificultati semnificative pentru soferi si pentru transportul public. In zonele montane, viscolul poate cauza blocaje temporare pe drumuri, iar zapada proaspat depusa va ingreuna accesul in regiunile izolate. In zonele joase, ploaia si lapovita pot transforma carosabilul intr-o adevarata capcana alunecoasa.

Recomandari pentru populatie

1. Evitati deplasarile neesentiale: Daca planificati sa calatoriti in zonele afectate, verificati inainte starea drumurilor si prognoza meteo. In zonele montane, echipati masina cu lanturi antiderapante, lopata si alte instrumente utile pentru dezapezire.

2. Protejati-va impotriva frigului: Purtati haine groase, stratificate, si asigurati-va ca extremitatile sunt protejate. In timpul viscolului, evitati expunerea prelungita in aer liber.

3. Pregatiti locuinta: Inchideti bine ferestrele pentru a reduce pierderile de caldura si pentru a preveni patrunderea aerului rece. Asigurati-va ca aveti provizii suficiente de alimente, apa si combustibil in caz de intreruperi ale alimentarii cu energie.

4. Fiti atenti la informatiile oficiale: Monitorizati anunturile ANM si ale autoritatilor locale. Acestea pot emite actualizari sau recomandari suplimentare pe masura ce conditiile se schimba.

Impact asupra activitatilor zilnice

Aceasta perioada de vreme severa afecteaza atat activitatile economice, cat si rutinele zilnice ale oamenilor. Fermierii trebuie sa ia masuri suplimentare pentru protectia animalelor si a culturilor, in special in zonele unde temperaturile scad brusc. Pentru companiile de transport, aceste conditii reprezinta o provocare majora, necesitand planuri alternative pentru livrari si siguranta angajatilor.

De asemenea, scolile si institutiile publice din zonele vizate trebuie sa fie pregatite sa adapteze programul in functie de evolutia vremii. In anumite cazuri, autoritatile locale pot decide inchiderea temporara a scolilor sau restrictionarea traficului in zonele cele mai afectate.

Cum sa reactionam in caz de urgenta?

Daca va aflati intr-o situatie dificila cauzata de viscol sau ninsori, este important sa actionati rapid si sa contactati autoritatile locale. Apelati la numerele de urgenta pentru asistenta in cazul in care sunteti blocat pe drum sau intampinati alte probleme cauzate de vreme.

Pastrati-va calmul si asigurati-va ca aveti la indemana un telefon mobil incarcat, o lanterna si o trusa de prim ajutor. De asemenea, daca sunteti surprinsi de vremea rea pe drum, incercati sa gasiti un adapost sigur cat mai repede posibil.

Desi conditiile meteorologice pot parea intimidante, respectarea recomandarilor si pregatirea adecvata pot minimiza riscurile. Acest episod de iarna severa este un test de rezilienta pentru comunitati si autoritati, dar si o reamintire a importantei monitorizarii atente a prognozelor meteo si a actionarii proactive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *