Lucruri pe care trebuie sa le știi despre psihiatri și psihiatrie

Putini sunt cei care stiu diferenta dintre un psihiatru si un psiholog, insa aceasta este suficient de mare incat sa poata face diferenta.

Daca psihologul se ocupa doar cu evaluarea aspectului psihic al pacientului, psihiatrul evalueaza inclusiv aspectul fizic al tulburarilor psihice. Practic, psihiatrul are o educatie medicala mai complexa si are capacitatea de a oferi diagnostice mai exacte atunci cand le este solicitat acest lucru.

IN general, oamenii se feresc sa ceara ajutorul unui psihiatru, insa in ultimii ani lucrurile au inceput sa se schimbe. Cabinetele de psihiatrie Bucuresti au din ce in ce mai multi pacienti, iar acest lucru nu este datorat faptului ca oamenii sunt mai bolnavi din punct de vedere psihic, ci datorita faptului ca apeleaza la ajutor.

Cand trebuie sa apelezi la ajutorul unui psihiatru?

Exista multe motive si momente in care ajutorul psihiatric poate fi o solutie foarte buna:

  • Atunci cand treci prin incercari ce pot parea coplesitoare si din care pare ca nu ai iesire;

  • Atunci cand suferi de anxietate, care devine din ce in ce mai profunda si este de lunga durata;

  • Atunci cand relatiile cu cei din jur devin foarte dificile;

  • Atunci cand ajungi sa abuzezi de droguri, alcool sau alimente;

De cele mai multe ori, oamenii apeleaza la psihiatru in momentul in care au epuizat toate variantele de rezolvare pe care le au la indemana, insa este mult mai indicat sa apelezi la o astfel de solutie inca de la inceput, atunci cand simti ca apare o problema si ca nu ai control asupra ei.

De multe ori, poti sa apelezi si la alte tipuri de profesionisti din domeniul sanatatii mentale, insa inainte de a face asta, trebuie sa stii cu ce se ocupa fiecare

In general, motivul pentru a apela la psihiatru este faptul ca acesta poate sa solicite teste medicale si iti poate prescrie diverse tipuri de medicamente. Psihiatrul a trecut deja printr-o facultate de medicina si prin patru ani de rezidentiat in psihiatrie.
Totusi, in anumite conditii te pot ajuta si alti profesionisti din domeniu:

  • Psihologii. Sunt doctori in filosofie sau psihologie si pot ajuta in tratarea tulburarilor mentale, emotionale sau comportamentale. De regula, acestia apeleaza la psihoterapie si la tot felul de principii psihologice. Psihologii se bazeaza foarte mult pe testare teoretica si psihologica si pe teorie, in momentul in care dau curs unui tratament;

  • Asistentii sociali. Sunt de foarte mare ajutor, deoarece ajuta pacientii sa faca fata problemelor mentale cotidiene;

  • Asistentii medicali de psihiatrie. Sunt cei care ingrijesc pacientii, insa doar sub indrumarea unui medic.

Psihiatrul este extrem de util atunci cand este implicata medicamentatia

De multe ori, psihoterapia este suficienta fara medicamentatie, caz in are psihologul poate sa ofere un mare ajutor. Atunci cand este nevoie de medicamentatie insa, psihiatrul este cel care isi poate asuma responsabilitatea sa te ajute.

Medicamentatia se ofera doar in momentul in care exista dezechilibre chimice la nivel cerebral. Inainte de prescrierea oricarui medicament, este nevoied e evaluare completa din punct de vedere psihic si medical si de o constientizare a riscurilor. Totusi, multe boli mentale, depresia, atacurile de panica, tulburarile bipolare sau tulburarile anxioase se vindeca mult mai repede prin medicamente.

Ce trebuie sa il intrebi pe psihiatru dupa ce ai fost la o consultatie?

Este foarte important ca in momentul in care ai nevoie de ajutor psihiatric sa stii tot ceea ce se intampla, mai ales daca ti-a fost oferita medicamentatie. Intreaba-ti doctorul care este diagnosticul, cat timp urmeaza sa dureze tratamentul, cdaca exista tratamente alternative si daca exista riscuri pe care ti le asumi atunci cand iei medicamentele.

In general, aceste informatii trebuie sa fie oferite fara a fi solicitate, insa de multe ori sunt trecute cu vederea.

Este bine, asadar, sa stii ce poate face un psihiatru pentru tine si sa apelezi la el ori de cate ori crezi ca este nevoie. Depresia, anxietatea sau problemele comportamentale pot fi vindecate, atata vreme cat li se acorda suficienta atentie. Daca sunt ignorate insa, se pot agrava si pot duce la situatii extrem de neplacute atat pentru tine, cat si pentru cei din jurul tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *