Posibila crestere a alocatiilor pentru copii de la inceputul anului 2024

O noua majorare a alocatiilor pentru copii este pe agenda Guvernului, care analizeaza posibilitatea indexarii acestora cu rata inflatiei din 1 ianuarie 2024. In contextul actualelor discutii asupra bugetului de stat, executivul trebuie sa stabileasca daca va urma prevederile legale in vigoare.

Conform calculelor actuale, indexarea cu rata inflatiei de 13,8% ar putea insemna o crestere de 35 de lei pe luna pentru copiii intre 2 si 18 ani, ceea ce reprezinta putin peste 1 leu pe zi. Pentru cei mai mici de doi ani sau pentru copiii cu handicap, majorarea estimata ar ajunge la aproximativ 90 de lei lunar.

Guvernul s-a confruntat in trecut cu dilema de a proroga indexarea alocatiilor din cauza constrangerilor bugetare. Decizia finala pentru urmatorul an ramane incerta, cu promisiunea verificarii riguroase a disponibilitatilor financiare.

Pe langa potentiala crestere a alocatiilor, anul viitor ar putea aduce si majorari ale pensiilor si salariilor, inclusiv pentru cadrele didactice.

Ministrul Natalia Intotero a subliniat in declaratii recente ca veniturile copiilor reprezinta o prioritate pentru cabinetul actual, iar promisiunile guvernamentale privind indexarea vor fi onorate.

Conform legii, alocatiile ar trebui ajustate in functie de varsta copiilor. In momentul de fata, cei pana in doi ani sau cu handicap primesc 631 de lei pe luna, in timp ce suma pentru copiii de 2-18 ani si tinerii peste 18 ani in scolarizare este de 256 de lei lunar. Aceeasi suma de 631 de lei este destinata si copiilor intre 3 si 18 ani cu handicap, marcand o crestere fata de cei 600 de lei acordati in anul precedent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *