In cadrul procedurilor de fizioterapie si kinetoterapie regasim o paleta diversificata de tehnici si metode folosite de catre specialisti pentru a obtine rezultatele dorite in cadrul tratamentelor urmate de pacienti.
Printre acestea terapia TECAR este una dintre cele mai moderne tehnici. Daca pana acum nu ai auzit despre aceasta procedura de recuperare medicala, in ceea ce urmeaza vei afla mai multe detalii si informatii cu privire la aplicarea terapiei TECAR si cu privire la beneficiile acesteia.
Ce inseamna terapia TECAR si cum functioneaza?
Terapia TECAR mai este numita ca fiind „transferul electric capacitiv si rezistiv” si functioneaza prin generarea unei activari la nivel fizic in tesuturile interne ale organismului. Aceasta activare se face prin intermediul a trei reactii, si anume microcirculatie, vasodilatatie si cresterea temperaturii.
Practic vorbim despre terapia TECAR ca fiind o forma de diametrie care se combina cu electroterapia. Prin aceasta practica medicala este aplicata o anumita cantitate de energie electromagnetica la nivelul tesutului biologic. Aceasta frecventa electromagnetica folosita pentru a veni in contact cu tesutul biologic provine din spectrul de radiofrecventa. Comparativ cu electroterapia, TECAR nu provoaca o contractie la nivel muscular.
In urma campului electromagnetic rezultatul generat este o caldura la nivelul corpului. Aceasta produce vasodilatatie si in consecinta apare o mai mare viteza in schimbul de substante care faciliteaza drenarea zonei afectate de inflamatie si implicit la o crestere a fluxului de celule reparatorii la nivel de organism. Dizolvarea durerii este sustinuta inclusiv prin stimularea productiei de endorfina.
Activarea zonei tratate de terapia TECAR se realizeaza prin cresterea proceselor metabolice la nivel celular, stimularea energiei rezultate la nivel de tesuturi biologice, activarea proceselor naturale pentru repararea celulelor si a proceselor antiinflamatoare la nivelul organismului, activarea proceselor naturale care sustin vindecarea organismului, imbunatatirea fluxului sanguin si ameliorarea durerii prin eliberarea de endorfine. Tehnica folosita in cadrul acestei terapii vizeaza exact tesutul ranit.
Afectiunile care pot beneficia de terapia TECAR
Prin prisma proprietatilor si a specificului terapiei TECAR, avem in vedere o tehnica foarte eficienta pentru o paleta diversificata de afectiuni medicale. Printre acestea regasim leziunile musculo-scheletice de tipul entorselor, tendinitelor sau bursitei, bolile dureroase precum osteoartrita si artrita reumatoida, durerile de gat si durerile lombare provocate de iritarea nervilor, hernia de disc sau disfunctia de drenaj limfatic.
Efectele terapiei TECAR sunt apreciate mai ales in domeniul reabilitarii fizice, a managementului dureri si a kinetoterapiei. In acest sens pacientii care se confrunta cu vanatai, entorse, traume sportive, reabilitare postoperatorie, neuropatii, tulburari musculare si ale tendoanelor, tesut cicatricial, tulburari ale coloanei vertebrale, tulburari la nivel de articulatii periferice, tulburari ale sistemului limfatic, tulburari ale sistemului vascular, tulburari ortopedice la nivel de sistem nervos periferic, dureri acute, dureri cronice, reabilitarea podelei pelvine, pot apela la procedurile din cadrul terapiei TECAR.
Pentru a urma aceste proceduri si pentru a beneficia de avantajele tehnicilor folosite in terapia TECAR este nevoie sa apelezi la un centru dedicat recuperarii medicale. Koly Medical propune o paleta variata de servicii de recuperare medicala. Intreaga oferta de servicii poate fi consultata pe www.kolymedical.ro.