Tot ceea ce trebuie sa stii daca vrei sa desfasori activitati economice ca Persoana Fizica Autorizata

Legislatia din Romania reglementeaza modul in care activitatile economice pot sa fie organizate. In acest sens legislatia romaneasca permite desfasurarea activitatilor economice sub forma mai multor forme cu personalitate juridica. In cadrul acestora regasim enitatea cu personalitate juridica de tipul Persoana Fizica Autorizata (PFA), aceasta fiind una dintre cele mai simple modalitati sub care poate fi derulata o activitate economica.

Desi este printre cele mai simple modalitati prin care poti derula o activitate economica, trebuie subliniat faptul ca pentru infiintare PFA este necesara completarea si intocmirea unui dosar care urmeaza a fi depus la Registrul Comertului. Acest proces nu este unul complicat in sine, insa este unul care poate fi consumator de timp, de energie si care necesita multa rabdare.

Infiintarea unui PFA versus infiintarea unui SRL

Atunci cand vine vorba despre deschiderea unei afaceri foarte multa lume oscileaza intre alegerea unei societati de tip SRL sau pentru un PFA.In cazul in care optezi pentru infiintare PFA vei avea ca si principale avantaje faptul ca aceasta forma juridica este mult mai usor de administrat din perspectiva contabila, nefiind obligatoriu sa angajezi un contabil. Un alt avantaj il reprezinta faptul ca documentele care trebuie emise sub forma de organizare de tip PFA sunt mult mai putine ca numar si mult mai simplu de intocmit.

Faptul ca sub forma de organizare de tip PFA pot fi prestate activitati in baza mai multor coduri CAEN reprezinta cu siguranta un alt avantaj care merita a fi amintit. Nu in ultimul rand PFA-ul ofera proprietarului posibilitatea de a utiliza veniturile din activitatile prestate dupa cum considera acesta de cuviinta.

Daca acestea sunt avantajele PFA-ului in raport cu SRL-ul, trebuie spus ca exista si anumite dezavantaje. Aici principalul dezavantaj il reprezinta impozitul mai mare al PFA-ului, dar exista optiunea de a alege impozitul pe norma de venit.

Pentru a te asigura ca platesti un impozit mai mic cand optezi pentru infiintare PFA este recomandat sa te asiguri ca atingi pragul stabilit prin lege pentru norma pe venit. Un alt aspect ce poate fi considerat un dezavantaj il reprezinta faptul ca pentru activitatile care urmeaza a fi prestate in cadrul PFA-ului este necesara atestarea pregatirii profesionale.

Servicii profesionale infiintare PFA

Daca aspectele anterior amintite te-au convins de faptul ca PFA-ul este cea mai potrivita alegere atunci cand vine vorba despre desfasurarea de activitati economice, atunci merita sa ai in vedere serviciile profesionale pentru infiintarea unei astfel de entitati cu personalitate juridica. Serviciile oferite de o firma specializata in acest domeniu de activitate face ca procesul sa se deruleze facil, fara intarzieri si cu o eficienta foarte mare.

Pentru obtinerea certificatului de inregistrare a PFA-ului este necesara rezervarea denumirii la Registrul Comertului, intocmirea contractului de comodat pentru sediul social, intocmirea declaratiei specifice pentru PFA si depunerea dosarului complet la Registrul Comertului. De toate aceste etape se va ocupa firma la care ai apelat pentru infiintare PFA, astfel incat nu vei mai fi nevoit(a) sa pierzi timp la ghisee sau pe drumuri la Registrul Comertului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *