Chestii inedite despre Statuia Libertatii

Statuia Libertatii din SUA, poarta simbolul Libertas, zeita romana a libertatii, car tine in mana o torta. Aceasta a fost facuta cadou din partea Frantei catre Statele Unite ale Americii. Francezii au fost sustinatorii americanilor in lupta lor pentru libertate iar in semn de recunoastere a prieteniei, au primit acest cadou spectaculos.

Fondatorul acestui monument a fost sculptorul Frederic Auguste Bartholdi iar in 1870 acesta a inceput constructia statuii. Fata statuii poarta chipul mamei sculptorului, de care acesta se simtea foarte apropiat, fiind muza lui de inspiratie.

Gustav Eiffel, fondatorul turnului Eiffle din Franta, s-a ocupat de cadrul metalic al Statuii Libertatii, acesta fiind deosebit de rezistent si in cazul furtunilor puternice. A durat ani de zile pana ce a fost inaltata statuia de cupru. Mulajele de ghips au fost facute cu multa atentie si rabdare, pentru ca bronzul sa poata fi turnat cu deosebita precizie.

Cand a fost transportata din Franta in America, Statuia Libertatii avea 350 de bucati si a durat patru luni de zile sa fie ansamblata pe o insula de pe raul Hudson, in portul orasului New York. Abia in 28 octombrie 1886 a fost gata asamblarea, iar pentru inceput acesta avea rolul unui far pe mare.

Intregul monument avea 93 de metri inaltime fiind o constructie gradioasa si impunatoare. In cadrul acesteia se afla un muzeu, unde se pot vedea diferite parti ale statuii care au fost refacute ulterior, si se poate observa o replica a fetei Statuii Libertatii.

Intrarea in Statuia Libertatii, este gratuita, insa trebuie sa va achizitionati un bilet pentru feribotul care va duce pana pe insula ce gazduieste monumentul, si-anume Insula Libertatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *