Modificari importante in taxa de drum: noile tarife si termene de valabilitate ale rovinietei in 2024

In contextul evolutiilor recente din sectorul transporturilor si al reglementarilor impuse de Uniunea Europeana, Guvernul Romaniei a anuntat modificari semnificative in ceea ce priveste taxa de drum, cunoscuta sub numele de rovinieta, pentru perioada pana la 1 ianuarie 2026. Aceste schimbari vizeaza atat tarifele, cat si termenele de valabilitate ale rovinietei si sunt esentiale pentru toti soferii care circula pe drumurile nationale din afara oraselor.

O noua structura tarifara

Incepand cu anul 2024, tarifele si termenele de valabilitate ale rovinietei vor suferi ajustari importante, cu scopul de a se alinia la nevoile actuale de transport si la standardele europene.

Modificarile includ:

Pentru autoturisme si vehicule cu masa mai mica de 3,5 tone: Se elimina rovinietele cu valabilitate de 7 si 90 de zile, introducandu-se in schimb optiuni cu valabilitate de o zi, 10 zile si 60 de zile.

Tarifele pentru 2024:

  • Autoturism: 2,5 euro/zi, 5,3 euro/30 zile, 28 euro/an
  • Vehicul transport marfa (<3,5 tone): 8,6 euro/zi, 18,2 euro/30 zile, 96 euro/an
  • Vehicul transport marfa (3,5 – 7,5 tone): 4 euro/zi, 32 euro/30 zile, 320 euro/an
  • Vehicul transport marfa (7,5 – 12 tone): 7 euro/zi, 56 euro/30 zile, 560 euro/an
  • Vehicul transport persoane (9 – 23 locuri): 4 euro/zi, 32 euro/30 zile, 320 euro/an
  • Vehicul transport persoane (>23 locuri): 7 euro/zi, 56 euro/30 zile, 560 euro/an

Exceptii de la plata rovinietei

Anumite categorii de vehicule vor fi exceptate de la plata acestei taxe, inclusiv:

  • Vehiculele tip ambulanta detinute de autoritati/entitati publice (exceptie facand cele private)
  • Vehiculele folosite in transportul public local de persoane prin servicii regulate, indiferent de raza teritorial-administrativa a desfasurarii transportului
  • Vehiculele autorizate pentru efectuarea transportului scolar

Modalitatea de control a rovinietei

Controalele privind detinerea rovinietei valabile vor fi efectuate distinct pentru utilizatorii straini si cei romani. In cazul utilizatorilor straini, responsabilitatea detinerii rovinietei apartine conducatorului auto, in timp ce pentru utilizatorii romani, responsabilitatea revine detinatorului vehiculului. Aceste controale vor fi efectuate in punctele de trecere a frontierei prin intermediul terminalelor de interogare.

Aceste schimbari reprezinta un pas important in modernizarea sistemului de taxare rutiera din Romania, reflectand atat nevoile actuale ale soferilor, cat si cerintele Uniunii Europene in materie de transport. Este esential ca toti soferii sa fie constienti de aceste modificari pentru a evita neplacerile legate de neconformitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *