Retete apetisante cu sparanghel

Sparanghelul mai este denumit si “hrana regilor”, special pentru faptul ca este o leguma selecta si foarte sanatoasa. Aceasta are o multime de beneficii, care sunt mai putin cunoscute pe scara larga.  Sparanghelul ajuta la ameliorarea durerilor, reduce inflamatiile din corp si scade riscul aparitiei malformatiilor genitale.

Datorita proprietatilor sale excelente, ar trebuie sa il folosesti ca ingredient principal in mancare. Acesta este recunoscut si pentru efectele sale afrodisiace si se regaseste deseori in diverse preparate culinare.

Are un aport important de vitamine si minerale, contine : fier, potasiu, cupru si seleniu. Acesta mentine sanatatea inimii, previne aparitia pietrelor la rinichi, imbunatateste digestia, pastreaza creierul sanatos, protejeaza vederea, mentine sanatatea oaselor, ajuta la slabit, pastreaza sanatatea parului.

Exista o larga varietate de retete cu sparanghel de care poti sa te bucuri in fiecare zi. Pentru a avea un gust cat mai bun sparanghelul trebuie sa aiba culoarea verde deschis si nuanțte purpurii in varf. Tulpinile trebuie sa fie ferme si mai subtiri pentru a fi cat mai gustoase si mai fragede.

Pentru a fi pastrat mai mult timp in congelator sparanghelul trebuie oparit inainte si apoi se poate consuma pentru o perioada de 9 luni. Iata cateva retete apetisante si usor de preparat :

Supa crema de sparanghel

Ingrediente: 3 linguri unt; 2 cepe mari; 1 telina; 2 morcovi; 1 pastarnac; 1 cartof; 800-900 g sparanghel; 120 ml smantana, sare si piper dupa gust.

Mod de preparare : Caleste o ceapa tocata intr-o lingura  de unt, adauga 3 litri de apa si fierbe morcovii, cartoful, telina si pastarnacul. Dupa o jumatate de ora, cand legumele au fiert se strecoara supa. Se toaca separat si ceapa ramasa si se caleste in restul de unt timp de 5 minute la foc mic.

Apoi se adauga supa strecurata si sparanghelul tocat bucatele. Se lasa oala pe foc pana cand sparanghelul este bine fiert apoi se zdrobeste usor. Pune supa intr-un blender vertical pentru a face supa-crema. Pune din nou cratita pe foc, adauga condimentele si smanatana. Mai lasa cateva minute si ia de pe foc. Serveste supa crema de sparanghel cu parmezan cu crutoane.

Sparanghel gratinat la tigaie cu ciuperci in sos cremos

Ingrediente: 400 g sparanghel; 450 g smantana; 200 g ciuperci; 200 g mozzarella; 100 g parmezan; 1 lingura zeama de lamaie; 2 linguri ulei; 1 lingura unt; 1 ceapa medie; 3 catei usturoi; 2 linguri vin alb; sare si piper

Mod de preparare :Pune ulei intr-o cratita si soteaza ceapa tocata timp de 2 minute la foc mediu. Adauga usturoiul pisat, piperul si apoi stinge cu vin. Dupa ce s-a evaporat vinul adauga smanatana, branza si fierbe 5 minute pana cand obtii un sos omogen. Soteaza sparanghelul intr-o lingura de ulei pentru 2-3 minute, pe o parte si pe alta.

Asezoneza cu sare si piper, pune o lingura de zeama de lamaie, apoi scoate sparanghelul. Apoi pune o lingura de ulei si soteaza ciupercile feliate, adauga  sare, piper si intoarce-le pana se schimba la culoare. Adauga sosul de smantana cu branza si jumatate din sosul cremos de ciuperci intr-o tava termorezistenta. Aseaza sparanghelul si sosul desupra , rade putina branza si da la cuptor pana se rumeneste usor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *