Sagrada Familia din Barcelona

Sagrada Familia, este o constructie neterminata care va mai fi in constructie mult timp, insa chiar si asa, reprezinta un simbol al Barcelonei si este un obiectiv turistic renumit  in intreaga lume. Sagrada Familia a aparut in urma unei idei grandioase care i-a apartinut unui negustor de carti.

Josep Maria Bocabella, a fost fondatorul unei asociatii, si-anume Asociatia Spirituala a Adeptilor Sfantului Iosef. Obiectivul acestei asociatii a fost sa obtina triumful Bisericii Catolice.

In anul 1872, Bocabella s-a dus la Roma pentru a aduce omagii Sfantului Parinte Iosef, iar cand s-a intors inapoi a trecut prin Loreto, un oras din Italia cu o biserica superba. In acest loc i-a venit ideea de a inalta un templu al ispasirii in Barcelona, dedicat Sfintei Familii.

4 ani mai tarziu a inceput sa caute un teren situat mai central unde sa-si poata construi templul. Era foarte aproape de a-si vedea acest vis implinit pentru ca Ducesa Almenara Alta voia sa doneze unul pe care il avea in proprietate insa a murit inainte de a face aceasta donatia.

Asociatia a cautat un teren mai departe de centru pentru ca nu avea suficienti bani pentru un loc central. Intr-un final terenul a fost achizitionat pentru 172.000 de pesetas si cuprindea peste 12800 metri patrati fiind incadrat de strazile Marina, Provenza, Mallorca si Cerdena.

In anul 1877, arhitectul Francisco de Paula del Villar s-a oferit sa deseneze gratuit planul tehnic al acestui templu minunat. Proiectul lui Del Villar era in stil neogotic si reprezenta o biserica cu trei naosuri. 

Piatra de temelie a fost pusa in data de 19 Martie 1882 in timpul festivalului dedicat Sfantului Iosef, punctand astfel acest moment deosebit de important. Gaudi a preluat conducerea lucrarilor un an mai tarziu pentru ca au aparut neintelegeri intre Del Villar si consiliul reprezentat de Juan Martorell Montells.

Sagrada Familia poate fi numita capodopera lui Antoni Gaudi, fiind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Barcelonei. Constructia cladirii este preconizata sa mai dureze inca vreo 20 de ani chiar daca este un obiectiv reprezentativ pentru oras chiar si in acest stadiu.

Cu siguranta peste ani se va bucura de un real success iar cei care ii vor trece pragul vor fi uimiti de minunatia ei.Antoni Gaudi a preluat lucrarile ca arhitect pe cand avea varsta de 31 de ani si se temea sa nu apara obstacole care sa il impiedice sa duca constructia la bun sfarsit, fiind depasit de amploarea sa.

Din acel moment Gaudi s-a dedicate total acestui proiect insa nu a respectat intru totul schita originala, adaptandu-l mereu dupa stilul sau. Stilul neo-gotic conceput de Gaudi pentru constructia capodoperei se bazeaza pe forme din natura.

In 1926,Gaudi a murit iar dupa munci grele a reusit sa faca  numai o fatada, un turn si cripta. Din cauza ca Gaudi improviza mereu si modifica proiectul in timpul lucrarilor, au ramas foarte putine schite concludente iar cele care au fost gasite, au fost distruse mai tarziu in razboiul civil din 1936.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *