Softul de devize pentru constructii: utilitatea lui de la evaluarea pana la receptia lucrarii

In mod paradoxal, pentru reparatiile masinii, toata lumea cere un deviz de la service-ul auto. Insa, cand este vorba despre constructii si sume mult mai mari investite in ridicarea unor imobile, in reparatii sau proiecte de instalatii, discutiile la o cafea sau notitele pe o coala de hartie par sa faca legea.

Din pacate, practica arata ca lipsa unei estimari clare si realiste a costurilor duce la probleme financiare ulterior, si ceea ce se credea a fi o economie de cateva sute de euro se traduce in cheltuieli suplimentare de cateva mii de euro la receptia lucrarii sau dupa o perioada relativ scurta de folosire a cladirii.

Intocmirea unui deviz evaluativ al costurilor scuteste ambele parti implicate in contract de neintelegeri, de adaptarea bugetului pentru sume mai mari sau de lucrari de slaba calitate. Pentru eficienta si seriozitate in intocmirea unui deviz, softul de devize pentru constructii este un instrument util atat pentru proiectanti, cat si pentru constructori.

Utilitatea softului de devize pentru constructii in evaluare si ofertare

Evaluarea unui proiect de constructii este solicitata de obicei proiectantului. Acesta, in calitatea lui de arhitect, inginer de instalatii, electrician sau designer, este specialistul care cunoaste cel mai bine normele tehnice si mijloacele de punere a lor in aplicare pentru rezultatele preconizate si dorite de client.

Chiar daca presupune o munca in plus si un onorariu de achitat peste cel de realizare a proiectului, devizul de lucrari face o prima evaluare a costurilor. Inca din aceasta etapa, beneficiarul stie daca poate sustine costurile sau, daca, dimpotriva, are nevoie de a ajustare a proiectului, astfel incat sa se poata incadra intr-un anumit buget.

Un soft de devize pentru constructii face ca munca de intocmire a documentului cu necesarul de materiale, forta de munca, transport si echipamente, precum si preturile corespunzatoare acestora, sa fie incomparabil mai usoara. Normele de devize se selecteaza dintr-o baza de date electronica, in care se regasesc peste 100.000 de intrari.

Preturile si materialele disponibile sunt permanent actualizate, o data la 6 luni, astfel incat costurile estimate sa se apropie cat mai mult de realitate. Biroul de proiectare care are acces la un astfel de program are avantaje nebanuite fata de externalizarea serviciului de realizare a devizelor.

In ceea ce priveste devizul-oferta in constructii, pentru o firma este singura modalitate de a putea accepta proiecte de investitii in constructii de la diverse autoritati ale statului. Softul specializat in care se lucreaza permite introducerea ofertei direct in SEAP, programul electronic centralizat de achizitii publice, prin softul SEAP EXPERT.

In sectorul privat, beneficiarii proiectelor pot primi de la constructor un deviz-oferta cu ajutorul caruia isi pot estima cheltuielile in mod corect si pot controla mai bine fiecare etapa de constructie, precum si costurile cu manopera.

Sanse ridicate pentru satisfactie de ambele parti la receptia lucrarilor

Devizul in lucrarile de constructii face ca estimarile initiale ale costurilor sa fie cat mai apropiate de pretul final, achitat la receptia lucrarilor. Intr-un soft de devize, calculul se poate face usor in formulare speciale pentru fiecare tip de proiect.

Acestea pot fi modificate in functie de specificatiile tehnice din proiectare, astfel incat sa se adapteze cantitatile de materiale la elementele la etapele si elementele proiectului si sa se estimeze cat mai precis costurile. Orice specialist sau tehnician care introduce datele in softul de devize stie sa anticipeze cheltuieli neprevazute, precum si marja de profit a firmei de constructii.

Cu tot neprevazutul, practica a aratat ca sansele ca proiectul sa depaseasca bugetul estimat sunt destul de mici, comparativ cu situatia in care se lucreaza in absenta unui deviz, in care se pot inregistra diferente mari la receptia lucrarii, de pana la 35 %, deci aproximativ o treime din suma la care se astepta beneficiarul lucrarii. Un program de devize in constructii ofera toate sansele unei estimari de acuratete a costurilor unui proiect imobiliar sau de instalatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *