Romania se confrunta in aceste zile cu un episod sever de iarna, cauzat de influenta directa a unui vortex polar. Acest fenomen meteorologic extrem a adus ninsori abundente, temperaturi scazute si un strat de zapada care, in anumite regiuni, a depasit deja 20 de centimetri.
Drumarii intervin constant pentru a mentine drumurile circulabile, iar meteorologii avertizeaza ca vremea rece va persista. Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), ninsorile vor continua sa afecteze nordul si centrul tarii, iar pana la finalul saptamanii se asteapta precipitatii sub forma de ninsoare si in Bucuresti.
Ninsoarea ingreuneaza traficul in nordul tarii
Deja, in judetele din nordul Romaniei, ninsorile au creat dificultati pe sosele. Cele mai afectate zone sunt:
- Iasi – Ninsoare moderata, cu temperaturi ce variaza intre 2°C ziua si -4°C noaptea.
- Botosani – Temperaturile scazute, cu o maxima de 1°C, vor transforma zapada intr-un strat alunecos de gheata. Noaptea, termometrele vor indica pana la -4°C.
- Piatra Neamt – La ora pranzului s-a inregistrat 0°C, iar ninsoarea continua sa se intensifice.
Conform directorului ANM, Elena Mateescu, ninsorile vor incepe sa afecteze si sud-estul tarii in urmatoarele zile, cu sanse mari sa ninga inclusiv in Capitala.
Unde vor continua ninsorile timp de 3 zile?
Prognoza meteo indica un episod consistent de ninsoare in zonele montane, in special pe Valea Prahovei.
- Azuga – Se asteapta ninsori abundente, temperaturi de -5°C ziua si -7°C noaptea. Joi si vineri, frigul se va intensifica, atingand -10°C pe timpul noptii.
- Predeal – Situatia este similara, cu ninsoare consistenta miercuri, urmata de temperaturi negative si noi caderi de zapada pana pe 7 februarie.
Meteorologii avertizeaza ca intregul lant al Carpatilor va fi acoperit de un strat consistent de zapada, ceea ce poate crea dificultati pe drumurile montane.
Vortexul polar – cauza ninsorilor abundente
Specialistii in meteorologie explica faptul ca Romania se afla in prezent sub influenta unui vortex polar, un fenomen atmosferic care aduce mase de aer rece din regiunile arctice. Aceasta este cauza temperaturilor scazute si a ninsorilor abundente care afecteaza mai multe judete.
In zonele afectate de viscol, echipele de deszapezire lucreaza pentru a mentine drumurile circulabile. In judetele Iasi si Cluj, autoritatile au scos pe teren utilajele speciale pentru indepartarea zapezii si prevenirea blocajelor in trafic.
Cum va evolua vremea in luna februarie?
Conform prognozei pe termen mediu, luna februarie va fi caracterizata de temperaturi fluctuante. In timp ce unele regiuni vor inregistra valori termice mai scazute, in alte zone temperaturile vor fi mai ridicate fata de media obisnuita.
- Intre 17 si 24 februarie, temperaturile vor fi usor mai ridicate decat normalul perioadei, ceea ce poate duce la topirea stratului de zapada in zonele joase.
- Spre finalul lunii, meteorologii estimeaza un deficit pluviometric, ceea ce inseamna mai putine precipitatii in majoritatea regiunilor tarii.
Atentie! Vremea poate suferi modificari rapide, asa ca este recomandat sa urmarim actualizarile meteo zilnice si avertizarile emise de ANM.
Pentru iubitorii sporturilor de iarna, perioada urmatoare este ideala pentru schi si drumetii montane, insa este important sa verificati starea vremii si a traseelor inainte de a pleca la drum.
Daca aveti drumuri planificate in zonele afectate de ninsori, echipati-va corespunzator si verificati starea carosabilului!