Guvernul Romaniei lucreaza la introducerea unei taxe de poluare care va viza majoritatea autovehiculelor aflate in circulatie. Masura este parte din cererea de plata numarul 4 din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si trebuie stabilita pana in luna iunie, cand solicitarea va fi trimisa Comisiei Europene.
Deocamdata, autoritatile nu au anuntat valoarea exacta a taxei si nici ce tipuri de vehicule vor fi vizate. Cu toate acestea, estimarile oficiale indica faptul ca peste 8 milioane de autovehicule ar putea fi afectate de aceasta noua obligatie fiscala.
Cum va functiona noua taxa de poluare?
Ministerul Transporturilor analizeaza mai multe variante pentru aplicarea acestei taxe, iar una dintre propunerile discutate este includerea unui impozit suplimentar pe autovehicule, in functie de gradul de poluare. In prezent, statul incaseaza taxe anuale de la proprietarii de masini, insa noua masura ar putea insemna o majorare semnificativa a acestor costuri pentru cei care conduc autovehicule mai vechi si mai poluante.
In Romania, din cele peste 10 milioane de masini inmatriculate, aproape jumatate au peste 15 ani vechime, iar peste 3 milioane sunt mai vechi de 20 de ani. Pe de alta parte, doar aproximativ 600.000 de autovehicule au mai putin de 5 ani de la fabricatie.
Autoritatile sustin ca aceasta taxa este necesara pentru reducerea emisiilor de CO₂ si alinierea la standardele europene, insa multi soferi considera ca masura este doar o forma de a creste veniturile la bugetul de stat, fara a oferi alternative reale pentru transportul ecologic.
Reactiile soferilor si impactul asupra pietei auto
Parerile soferilor sunt impartite in privinta acestei taxe. Unii considera ca este o solutie necesara pentru a reduce numarul masinilor poluante si a elibera traficul din marile orase, in timp ce altii spun ca masura nu face decat sa impovareze financiar populatia, fara a oferi alternative viabile.
Declaratie sofer: „Ca sa eliberam strazile, cred ca este singura solutie – cu un pic de taxa. Cele vechi polueaza mai mult, de asta tragem cu totii sa luam masini cat mai nepoluante.”
Cu toate ca in ultimii ani numarul masinilor noi inmatriculate a crescut, piata auto second-hand continua sa domine. Doar anul trecut, romanii au cumparat peste 400.000 de masini rulate, un numar dublu fata de cele noi.
In plus, specialistii atrag atentia ca aceasta taxa nu va rezolva problema poluarii, in absenta unor masuri complementare.
Greenpeace: „Taxa nu este suficienta pentru reducerea poluarii”
Organizatiile de mediu considera ca o simpla taxa nu va duce la scaderea poluarii in marile orase, daca nu este insotita de politici clare de dezvoltare a transportului public si a infrastructurii pentru vehicule electrice.
Mihnea Matache, reprezentant Greenpeace: „Este nevoie de un sistem care sa promoveze transportul public, de masuri care sa reduca dependenta de masini si de delimitarea unor zone de restrictie pentru vehicule poluante sau prea vechi.”
In trecut, Guvernul a mai incercat sa implementeze taxe pentru masinile poluante, insa acestea fie au fost contestate, fie amanate.
Un exemplu este proiectul din vara anului trecut, care prevedea interzicerea accesului in zonele centrale ale marilor orase pentru vehicule mai vechi de norma Euro 6. Soferii care ar fi incalcat regula ar fi fost sanctionati cu amenzi de 300 de lei, insa proiectul a fost blocat inainte de a intra in vigoare.
Ce urmeaza?
In urmatoarele luni, Guvernul trebuie sa finalizeze detaliile acestei taxe si sa stabileasca criteriile de aplicare, astfel incat sa fie inclusa in cererea de plata catre Comisia Europeana. Ramane de vazut daca masura va fi adoptata fara modificari sau daca va suferi ajustari in urma reactiilor venite din partea soferilor si a organizatiilor de mediu.