Foarte multe persoane nu inteleg ce anume diferentiaza aceste doua constructii insa sunt o multime de diferente in ceea ce priveste costurile, materialele si eficienta in timp. Acestea sunt foarte utile pentru cei care sunt pasionati de gradinarit si vor sa se bucure de o larga varietate de legume proaspete si sanatoase, din propria cultura. Seceta prelungita din timpul verii si riscul de inghet pe timpul iernii reprezinta motive intemeiate pentru a construi un solar sau o sera de legume sau flori.
Investitia este foarte costisitoare, insa si beneficiile oferite sunt pe masura. Sera si solarul pot fi utilizate pe termen lung. Fie ca vorbim despre un solar sau o sera de dimensiuni mici sau mai mari cele doua constructii au numeroase beneficii, unele dintre ele putin cunoscute.
Pentru a le intretine cat mai bine este nevoie de munca si pasiune pentru gradinarit insa bucuria cea mai mare este ca plantele vor creste in conditii controlate de caldura si umiditate. Legumele de primavara vor rasari si vor rodi mai repede decat cele cultivate in aer liber.
Ingrasamintele pe care le adaugi in sera sau solar vor imbogati terenul pe termen lung pentru ca se vor mentine in pamant de la un an la altul. Tot ceea ce cultivi in sera se coace mai repede, chiar si cu o luna mai devreme decat cele cultivate in curte.
Toate plantele vor fi protejate de arsita, de seceta, de ploile acide, de grindina sau de inghet. Umezeala din sol se pastreaza mai mult timp si vei uda solarul sau sera o data la cateva zile. Se pot cultiva specii deosebite de legume, soiuri rare de rosii care nu rezista bine in aer liber sauf lori deosebite si plante tropicale. Iarna, acestea protejeaza de inghet plantele mari din jardiniere sau ghivece, plantele tropicale, lamaiul, leandrul sau speciile preferate de cactusi.
Principala diferenta dintre sera si solar este materialul din care sunt construite. Serele se fac de regula din pereti de sticla, iar solarul se face în general din folie de plastic. Daca ai nevoie de un spatiu protejat pe termen lung, unde poti sa cultivi legume si flori si sa faci rasaduri de primavara, atunci merita sa investesti intr-o sera.
Daca vrei doar sa cultivi legume pentru bucataria ta este indicat sa faci un solar. Acesta este recomandat pentru culturi variate, legume precum spanacul sau ridichile, castraveti sau rosii. Sera din sticla este mai costisitoare, iar intr-o curte obisnuita poti construi o sera de dimensiuni modeste pentru consum propriu.
Indiferent ca alegi sa faci o sera sau un solar trebuie sa ai o curte destul de generoasa si o zona cu mult soare, pentru ca acestea nu pot fi umbrite de copaci, tufisuri sau plante cataratoare. Solarul si sera nu se pot construi in panta si nici intr-o vale unde se aduna apa pentru ca radacinile plantelor risca sa mucegaiasca.
Cea mai buna zona este una cu mult soare si ferita de curentii puternici de aer si de vant. Poti folosi ingrasaminte naturale pentru a beneficia de un sol cat mai hranitor pentru plante sau poti utiliza un compost din resturi vegetale
Este indicat sa ai in apropiere si o sursă de apa pentru instalatia de irigare. Sera necesita o fundatie solida din ciment, o structura de sustinere din metal si pereti de sticla. Este o constructie costisitoare si de durata. Pentru sera este nevoie de un sistem de incalzire pentru perioada rece a anului, un sistem de iluminat care ajuta plantele sa creasca si constructii etajate pe care vei pune rasadnite si ghivece cu flori.