Cum se face sosul olandez si cu preparate se potriveste cel mai bine ?

Daca nu ai auzit pana acum de sosul olandez, ai un motiv in plus sa citesti cu maxima atentie randurile de mai jos, pentru a descoperi secretele unui sos absolut minunat.Ingredientele principale sunt galbenusul de ou, untul topit si sucul de lamaie, care poate fi inlocuit foarte bine cu o reductie din vin alb sau otet, pentru a-i oferi acel gust usor intepator.

Condimentele necesare sunt sare, piper negru, alb sau poti folosi piperul cayenne care ofera un plus de aroma preparatului.Acest sos este absolut delicios in combinatie cu somonul, crabul broccoli sau sparanghel dar se foloseste cu succes si pentru sandviciurile cu sunca, branza, fiind un ingredient de baza in ouale Benedict.

Iata si cateva secrete care te ajuta sa faci un sos olandez perfect. In primul rand, galbenusurile de ou batute bine se amesteca cu untul, sucul de lamaie, sare si apa. Acestea se pun intr-un vas care se aseaza deasupra unei cratite cu apa calda si se incalzezc usor prin metoda bain marin.

Este foarte important sa poti controla temperatura, de aceea trebuie sa ai grija ca focul sa fie prea tare pentru ca incheaga sosul. De asemenea, poti face o reductie din otet, apa si boabe de piper macinate, pe care sa o adaugi la amestecul de galbenusuri de ou.

Este de bine de retinut ca acest sos este o emulsie, mai exact o suspensie a unei substante care se regaseste in interiorul altei substante. Acest lucru se explica prin faptul ca ouale si untul topit nu s-ar amesteca, insa daca adaugi treptat cate un pic de unt topit aceste ingrediente se incorporeaza usor si se obtine un sos consistent si catifelat.

Poti folosi blenderul pentru a face sosul mult mai rapid. Tine cont de cateva sfaturi de baza daca nu vrei ca sosul sa se taie dintr-o mica neatentie. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei iar mixerul nu trebuie folosit niciodata la viteza mare. Foloseste o tigaie din oțel inoxidabil, pentru a obtine un sos cu o nuanta frumoasa.

Iata si cantitatile necesare pentru a face un sos olandez :

  • 142 g de unt nesarat
  • 3 galbenusuri de ou
  • 1 lingura de suc de lamaie
  • 1 lingura de apa
  • 1/4 lingurita de sare
  • Piper negru sau alb proaspat măcinat
  • Un varf de cutit de piper Cayenne, opțional

Amesteca galbenusurile cu sucul de lamaie si apa si mixeaza usor pana cand galbenusurile isi dubleaza volumul. Apoi adauga 1 lingura de unt si lasa la foc mic, amestecand continuu dar foarte usor timp de 5 minute, pana cand ouale devin pufoase iar sosul prinde consistenta. Adauga pe rand si restul de unt moale.

Amesteca de fiecare data pentru a se incorpora untul in sos, ai grija sa reglezi mereu temperatura si lasa la foc mic.Dupa ce observi ca sosul s-a ingrosat, adauga condimentele de baza si potriveste dupa gust.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *