Curiozitati despre insecte

Insectele sunt acele creaturi uimitoare care se adapteaza foarte usor mediului si supravietuiesc, in ciuda dimensiunii lor. Peste tot in jur exista zeci de insect, unele inofensive dar altele periculoase. Din aceasta categorie fac parte : furnici, albine, muste, gandaci si multe altele. Insectele au ”urechi” pe tot corpul si trei perechi de picioare articulate, corpuri segmentate, un exoschelet, o pereche de antene si una sau chiar doua perechi de aripi.

Cercetarile arata ca in prezent exista in jur de 10 cvintilioane de insecte pe glob. Exista un milion de specii de insecte cu denumiri specifice si inca vrei patru milioane de specii care nu sunt inca clasificate.

Cea mai veche fosila de insecta, mai precis o mandibula a fost descoperita in Scotia si este veche de 400 si ceva de milioane de ani. Cea mai veche fosila inaripata dateaza de 330 de milioane de ani. Acest lucru arata faptul ca insectele au fost printre primele animale care au parasit oceanele, in urma cu aproape 400 de milioane de ani.

Insectele sunt vitale pentru ecosystem, deoarece polenizeaza plantele si descompun materia vegetala si animala. De asemenea, acestea sunt hrana pentru alte animale sau insecte. S-a constatat faptul ca pasarile consuma in jur de 500 de milioane de tone de insecte in fiecare an.

Studiile arata ca exista aproape 1,5 milioane de specii de organisme in lume, iar insectele reprezinta o treime din acest numar. In total sunt aproape de 9 milioane specii pe planeta din care aproape 90 la suta apartin categoriei insectelor. Acest lucru se explica prin faptul ca insectele sunt foarte mici si se ascund usor.

Exista 380.000 de specii de gandaci, ceea ce reprezinta un procent de 40% din insecte. Secretul diversitatii gandacilor consta in versatilitatea stilului lor de viata, ceea ce inseamna ca sunt foarte rezistenti si nu dispar asa de usor.

In toata planeta exista aproximativ 10 cvadrilioane de furnici, adica in jur de 1,4 milioane de furnici per om, daca luam in considerare ca populatia lumii este de 7,3 miliarde.

Insectele nu respira pe gura, ci inspira oxigen si expira dioxid de carbon prin gaurile care se afla in exoscheletele lor. Un alt lucru bizar consta in faptul ca sistemele respiratorii ale insectelor nu functioneaza ca si la oameni, unde plamanii sunt responsabili cu schimbul de gaze si fluxul sanguin. La insecte, schimbul de oxigen si dioxid de carbon se face prin intermediul unei retele de tuburi de tip cardiovascular, ce poarta denumirea de sistem traheal.

Cea mai grea insecta din lume este uriasul weta din Noua Zeelanda. Aceasta are aspectul unei greiere dar cantareste mai mult de o jumatate de kilogram. Cea mai lunga insecta este megastick-ul lui Chan, care a aparut pentru prima data in insula Borneo si are o lungime de 66 cm.

Cea mai mica insecta din lume este Alaptus magnathimus, insa nu se poate vedea decat cu ajutorul dispozitivelor speciale. Cea mai puternica insecta de pe pamant este gandacul de balegar cu coarne. Acesta are un cap de taur si poate trage greutati mai mari de 1.141 de ori decat propria greutate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *